Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması'nın ödül töreninde gençlerin projelerini kutladı. 62 üniversiteden 205 gencin katıldığı yarışmada toplam 3.5 milyon lira ödül dağıtıldı. Bakan Uraloğlu, gençlerin fikirlerinin Türkiye'nin geleceğine ışık tuttuğunu vurguladı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053 Üniversiteler Arası Ar-Ge Fikir Yarışması"nın 2. dönem ödül töreninde konuştu. Bakan Uraloğlu, "62 farklı üniversiteden, 205 gencimizin geliştirdiği 115 projeyle bu yarışmaya katılan, ödül alsın almasın emek veren her bir öğrencimizi canı gönülden tebrik ediyorum" dedi.
Bu yarışma, yalnızca bir ödül için rekabet edilen bir platform değil; Türkiye’nin geleceğine dair bir vizyonun, genç beyinlerle buluştuğu bir hareketin adıdır. Gençlerin yenilikçi fikirleriyle, ulaştırma ve haberleşme sektörlerinde ar-ge kültürünü güçlendirmeyi hedefliyoruz.
Bakan Uraloğlu, bu yıl toplamda 3 milyon 565 bin lira ödül verileceğini açıkladı. Yarışmada, karayolu, denizcilik, demiryolu, havacılık-uzay ve haberleşme sektörlerinde yarışan 42 proje ile 84 öğrencinin ödüle layık görüldüğünü belirtti. "Bugün ise 2. Dönemde, 62 üniversiteden 205 gencimizin 115 projesiyle çok daha büyük bir coşkuyu yaşıyoruz" dedi.
Uraloğlu, ödül kazanan her öğrenciyi tebrik ederek, bu projelerin Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacağını ifade etti. "Sizler, bu salonda, yalnızca bir yarışmanın değil, Türkiye’nin geleceğine ışık tutan fikirlerin, Türkiye Yüzyılı’nın mimarlarısınız" şeklinde konuştu.
Bakan Uraloğlu, dijital dünya ve sosyal medya kullanımı üzerine de açıklamalarda bulundu. Özellikle bazı oyun platformlarının aile yapısına zarar verebilecek akımları özendirdiğini belirtti. "Bu, hepimizin ciddiyetle ele alması gereken bir mesele" dedi.
Uraloğlu, sosyal medya kullanımında yaş sınırına ilişkin kademeli bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ve bu çalışmalarla zararlı içeriklere karşı daha güçlü denetim mekanizmaları oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti.
Uraloğlu, gençlerden beklentilerinin farkındalıklarını artırmaları ve çevrelerini bilinçlendirmeleri olduğunu belirtti. "Teknoloji, bizim hizmetkarımız olmalı, efendimiz değil" diyerek gençlerin bu dengeyi kurarak topluma faydalı bireyler olmalarını istedi.
Öğrencilere hitap eden Uraloğlu, "Biriniz, yapay zeka destekli bir lojistik sistemiyle, Türkiye’nin limanlarını dünya ticaretinin merkezi haline getirecek. Bir diğeriniz, siber güvenlikte çığır açan bir teknolojiyle, ülkemizin kritik altyapısını koruyacak" dedi. Gençlerin projelerinin hayal değil, gerçeğe dönüşeceğine inandığını vurguladı.