Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına yüklerin bağlanacağını açıkladı. Orta Koridor ve Almatı-Tahran-İstanbul rotalarının önemi vurgulandı. Bakan Uraloğlu, Tahran’da düzenlenen toplantıda, ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ihtiyacının belirgin hale geldiğini ifade etti. Jeopolitik krizler ve pandemilerin etkisiyle tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi gerektiği vurgulandı. Uraloğlu, "Günümüzde ulaştırma bağlantısallığının güçlendirilmesi ve alternatiflerin oluşturulması ihtiyacı hiç olmadığı kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır." dedi.
Bakan, ulaştırma koridorlarının geliştirilmesinin büyük önem taşıdığını belirtti. Bu koridorların, bölgesel ve uluslararası ticari ilişkileri iyileştirme potansiyeli olduğunu ifade etti. "Ulaştırma koridorları zorlu şartların üstesinden gelmenin yanında önemli faydalar sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin Basra Körfezi’nden gelen yüklerin TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacağını belirtti. "Bu sayede, Kalkınma Yolu projesi ile Basra Körfezi’nden gelen yükler TRACECA’nın Avrupa’ya uzanan ağına bağlanacaktır." dedi. Bu proje, Türkiye’nin ulaştırma koridorlarına verdiği önemi bir kez daha gözler önüne serdi.
Uraloğlu, "Bu koridorların geliştirilmesine sadece bu çatı altında değil her platformda destek vermekteyiz." diyerek, uluslararası iş birliğinin önemine dikkat çekti. Ayrıca, Bulgaristan ile demiryolu sınır kapısının açılması için mutabakat zaptı imzalandığını hatırlattı.
Uraloğlu, multimodal taşımacılık imkanlarının artırılmasına da vurgu yaptı. "Bu rotalarla hedef en kesintisiz, hızlı ve çevre dostu ulaşımı sağlamak olmalıdır." dedi. Ulaştırma koridorlarının geliştirilmesi için uluslararası diyaloğun sağlanması gerektiğini belirtti.
Uraloğlu, TRACECA’nın dijitalizasyon çalışmaları kapsamında üye ülkelerin ikili geçiş belgelerini dijitalleştirmeleri için bilgi paylaşımında bulunmaya hazır olduklarını ifade etti. Nihai hedefin belgesiz taşımacılığı tesis etmek olduğunu belirtti.
Uraloğlu, TRACECA’nın bünyesinde Avrupa, Kafkasya ve Orta Asya ülkelerini bir arada bulundurduğunu belirtti. TRACECA üyesi ülkelerin iş birliğinin önemine dikkat çekti. "Farklı mevzuatlar, uygulamalar ve farklı gümrük birliklerine üye olmamız, bu örgütün ve koridorun yekpare çalışmasını zorlaştıran en büyük faktörlerden biridir." dedi.
Uraloğlu, TRACECA Fonu kurulmasının koridorun geliştirilmesinde önemli bir yapı teşkil edeceğine inandığını ifade etti. "Bu tür girişimler, ihtiyacımız olan ulaştırma bağlantısallığını arttırmamızda fayda sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
Uraloğlu, TRACECA’nın etkinliğini artıracak olan reform konusuna da değindi. "Dün gerçekleşen Ulusal Sekreterler Toplantısı sonucunda TRACECA’nın düzenleyici metinlerini reforme ederek Hükümetlerarası Komisyon’un daha etkili çalışmasını sağlama hedefinde aynı yerde durduğumuzu öğrenmek bana memnuniyet vermiştir." dedi.
Son olarak, Uraloğlu, Türkmenistan’ın TRACECA’ya katılımının stratejik bir katkı sağladığını belirtti. "Türkmenistan’ın ulaştırma bağlantısallığındaki önemi bu katkının işaretlerindendir." diyerek, uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı.