E-Devlet Kapısı, 16. yılında 66 milyon 683 bin 837 kullanıcı ile dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bu başarıyı kutlayarak, e-Devlet'in Türkiye'nin dijitalleşme sürecindeki önemine dikkat çekti. 22 hizmetle başlayan yolculuk, 8 bin 316 hizmetle devam ediyor.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 16 yıl önce 18 Aralık 2008'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlattı. Bugün itibarıyla, e-Devlet Kapısı, 1.079 kuruma ait 8.316 işleme ulaşarak, vatandaşların devletle olan işlerini kolaylaştırdı. 15 yaş üstü her 100 kişiden 96'sı e-Devlet abonesi olarak, bu hizmetin ne kadar yaygınlaştığını gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın, bürokrasinin hızlandırılmasına ve vatandaşların devletle olan işlerini uzun kuyruklarda beklemeden yapabilmesine olanak sağladığını belirtti. Bu sistem, katılımcı ve etkileşimli bir vatandaş-devlet ilişkisi kurarak, kamu hizmetlerinin kalitesini artırdı. Ayrıca, e-Devlet, vatandaşların yaşam kalitesini yükseltirken, dezavantajlı kesimlere ulaşılmasını da kolaylaştırdı.
Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın, vatandaşların devletle olan işlerini bilgisayar veya telefonları üzerinden yapmalarını sağladığını ifade etti. Bu sayede, kamu kurumlarını kapı kapı dolaşma gerekliliği ortadan kalktı. Öğrenciler, farklı illerdeki üniversitelere kayıt yaptırırken, seyahat ve konaklama zahmetinden kurtuldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, e-Devlet Kapısı'na katılımın her geçen yıl arttığını vurguladı. 2021 yılında 3,1 milyar olan hizmet giriş sayısı, 2024 yılının ilk 11 ayında 4 milyara ulaştı. Bu durum, e-Devlet'in ne kadar önemli bir hizmet olduğunu gözler önüne seriyor.
Uraloğlu, düzenli olarak yapılan 'e-Devlet Kapısı Memnuniyet Anketi' sonuçlarına göre, vatandaşların yüzde 95'inin 'türkiye.gov.tr'yi memnuniyetle kullandığını belirtti. Avrupa Komisyonu'nun e-Devlet Kıyaslama Raporu'na göre, Türkiye, e-Devlet uygulamalarında Avrupa Birliği ortalamasının üzerinde bir skor ile 'Çok Yüksek e-Devlet Gelişmişlik Endeksi' kategorisinde yer alıyor.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'na bu yıl 11 ay içerisinde 4 milyara yakın hizmet alındığını ve en çok kullanılan hizmetin 'SGK Tescil ve Hizmet Dökümü' olduğunu belirtti. Bu hizmet, yüzde 23,64 gibi büyük bir oranla öne çıkıyor. Ayrıca, 'Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama' hizmeti de yüzde 10,02 ile ikinci sırada yer alıyor.
Uraloğlu, vatandaşların 'Ne Zaman Emekli Olabilirim?' hizmetini 400 milyona yakın kullandığını ifade etti. 'Çalışma Hayatım' hizmeti yüzde 9,37 ile dördüncü sırada yer alırken, Vergi Borcu Sorgulama ve Ödeme hizmeti yüzde 9,15 ile beşinci oldu. Bu veriler, e-Devlet'in ne kadar geniş bir hizmet yelpazesine sahip olduğunu gösteriyor.
Bakan Uraloğlu, e-Devlet Kapısı'nın 66 milyon 700 bine yakın kullanıcı sayısıyla dünyanın en büyük dijital devlet hizmetlerinden biri haline geldiğini vurguladı. Türkiye'nin dijital hizmet ihracatını artırmayı hedeflediklerini belirten Uraloğlu, dost ve kardeş ülkelerin dijital devlet altyapısını Türksat eliyle kurmayı planladıklarını ifade etti.
Uraloğlu, 'e-Devlet'i öncelikle gönül coğrafyasındaki ülkelere ihraç etmeyi planlıyoruz. Yakın zamanda dünyanın dört bir yanına ihraç ederek Türkiye’nin dijital hizmet ihracatını önemli oranda artıracağız' dedi. Bu hedefler, Türkiye'nin dijitalleşme alanındaki başarısını uluslararası düzeye taşımayı amaçlıyor.