Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, deprem bölgesine bugüne kadar 51,1 milyar lira harcama yapıldığını açıkladı. 142 kilometrelik bağlantı ve imar yolu tamamlandı. Ayrıca, bin 60 kilometrelik demiryolu hattındaki çalışmalar da tamamlandı. Hatay Havalimanı’nda 3 bin metrelik pist çalışmalarına aralıksız devam ediliyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 6 Şubat 2023’te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası yapılan harcamaları detaylandırdı. Bakan Uraloğlu, “Bölgenin fiziksel koşullarının iyileştirilmesi ve hasarlarının giderilmesi amacıyla 39,5 milyar lira yatırım ile 11,6 milyar lira cari olmak üzere 51,1 milyar lira harcama yaptık.” ifadelerini kullandı. Bu harcamalar, bölgenin yeniden inşası için kritik bir öneme sahip.
Bakan Uraloğlu, 68 bin 550 kilometrelik yol ağının sadece yüzde 2’sinin hasar gördüğünü belirtti. “Depremin hemen ardından Karayolları Genel Müdürlüğümüz ile 4 bin 865 personel, 3 bin 284 makine ve teçhizatla çalışma yürüterek deprem sonrası trafikte aksamaların önlenmesi için gerekli tedbirleri aldık.” dedi.
Deprem bölgesinde kalıcı konutların yapımı sürerken, bağlantı ve imar yollarının yapımı da hızla devam ediyor. Uraloğlu, “Bu kapsamda 8 ilde 26 ayrı kesimde toplam 336 kilometre uzunluğunda bağlantı ve imar yolunun, altyapılarıyla birlikte imalatlarına süratle başlanmış olup çalışmalar devam etmektedir.” açıklamasında bulundu. 142 kilometrelik yol ise tamamlanarak hizmete açıldı.
Demiryolu ile bölgeye 450 yolcu treni taşındı. Uraloğlu, “171 tren ve 3 bin 164 vagonla bölgeye insani yardım malzemesi ile konteyner, iş makinası ve kömür gibi vatandaşlarımızın ve bölgemizin ihtiyacı olan her şeyin bölgeye ulaşmasını sağladık.” dedi. Bu çalışmalar, bölgedeki ulaşımın hızlanmasına katkı sağladı.
Hatay Havalimanı’nda 3 bin metrelik pistte çalışmalar aralıksız devam ediyor. Uraloğlu, “9 Şubattan itibaren yalnızca görerek uçuş şartlarında ambulans, insani yardım, VIP ve askeri amaçlı helikopter uçuşlarına açtık.” açıklamasında bulundu. Havalimanı, insani yardım uçuşları için kritik bir nokta haline geldi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, deprem sonrası insani yardım malzemelerinin taşınmasında önemli bir rol oynadı. “22 bin 466 ton insani yardım malzemesi havalimanlarına ulaştırıldı.” diyen Uraloğlu, bu süreçte sivil havacılık paydaşlarıyla iş birliği yapıldığını belirtti.
Depremin yaşandığı ilk andan itibaren iletişim altyapısının güçlendirilmesi için çalışmalar yapıldı. Uraloğlu, “Bakanlığımız ile BTK tarafından yürütülen, özellikle afet ve acil durumlarda ilgili bölgeye sevk edilmek üzere hazırda bulundurulan 36 römork tipi mobil baz istasyonu ile ULAK Haberleşme A.Ş.’nin de hazır bulundurduğu dört mobil baz istasyonu Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine yönlendirildi.” dedi.
Bu çalışmalar, deprem bölgesindeki iletişimin sürekliliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirildi. “Konteyner kentlere fiber bağlantı, kablosuz internet hizmeti ve TÜRKSAT 5B üzerinden uydu internet hizmeti götürüldü.” ifadeleriyle iletişim altyapısının güçlendirilmesine vurgu yapıldı.
AFAD koordinasyonunda, depremin ilk 48 saatinde PTT’nin bin 618 tır ile deprem bölgesine malzeme gönderdiği belirtildi. “Ücretsiz yardım kargosu kampanyası kapsamında yurt içi ve yurt dışı kabul edilen 43 bin 350 adet yardım kolisi ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldı.” diyen Uraloğlu, bu yardımların önemine dikkat çekti.
Bu süreçte, bölgedeki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak amacıyla çeşitli yardım faaliyetleri gerçekleştirildi. Uraloğlu, “Yardım faaliyetleri süresince büyük balıkçı gemileriyle Mersin ve Adana’dan sürekli olarak insani yardım malzemesi ulaştırdık.” açıklamasında bulundu.